Borddækning

En dato jeg aldrig glemmer er den 28. august. Det er Prinsesse Sophie Hedevigs fødselsdag.

Denne dag blev – og bliver det måske stadig – fejret før i tiden. Prinsessemiddagen var således en årligt tilbagevendende begivenhed på Vemmetofte Kloster.

Når jeg ser min fars album, som han fik i 1969, igennem, ser det ud til, at der er mange billeder fra netop denne dag. Ikke fra samme år, naturligvis, men fra forskellige.

Det ser også ud til at fødselsdagen nogle gange havde mange deltagere og bordene var smalle, og også at der nogle år ikke var så mange gæster. Disse år var spisebordet en stor firkant, og det er skrevet på bagsiden af et billede, at man er ved at etablere et spisebord på 5 x 8 meter.

Et bord af denne størrelse er ikke let at dække – og dette indlæg har den særlige hensigt at illustrere hvorledes det lod sig gøre.

I 1970 var der brug for et spisebord på 5 x 8 meter. Det er ved at blive etableret på billedet herover. Er de 3 herrer genkendelige?

I 1968 var der også brug for et stort bord. Problemet er naturligvis, at det er vanskeligt at pynte og anbringe hvad der skal til, når man ikke kan nå midten fra kanten. Det klares ganske enkelt ved at smide skoene, bestige bordet og gøre det nødvendige. Her er Oldfruen i aktion.

Her er det min far, der er i gang med at anbringe hvad der kunne ligne en spejlbakke, der sikkert har til formål at få dekorationen til at fremstå endnu mere imponerende end uden spejling. Billedet er uden årstal.

Her ses hvorledes arbejdet skrider frem. Der er stillet glas op, lysestager er anbragt, lidt pynt på dugen ligeså. For at de to dekorationer kan anbringes på passende vis, har det været nødvendigt for gartner Rasmussen at stille skoene og tage sig en tur på bordet – med dekorationer. Billedet er fra 1971.

Øvelsen ser unægtelig endnu vanskeligere ud her, hvor det meste af bordpynten synes anbragt. Uagtet den beskedne plads er gartner Rasmussen atter på bordet for at anbringe den sidste udsmykning. Dette billede er fra 1974.

Herover ses det færdige resultat. Billedet er uden årstal, men noget tyder på at det er fra 1974.

Bordet er anderledes, smallere. Det er ikke nødvendigt at klavre rundt på det. Tjenerne Christiansen og Carlsen er ved at tænde de levende lys, hvilket antyder at gæsterne er lige på trapperne. Billedet er fra prinsessemiddagen 1965.

Også billedet herover er fra 1965. Lysene er tændt og på bagsiden har min far skrevet “Lige før!”. Fra venstre er det Chr. Carlsen, Inger Carlsen, Ellen Andersen, Marie Larsen og Torben Christiansen.

Dette er samme hold som på forrige billede, blot er opstillingen anderledes. Billedet er uden årstal, men det er nyere end det forrige, jvf. min fars orden. Det kunne ses ud til 1974 er et godt bud på tidspunktet. Er det tilfældet er det den sidste prinsessemiddag inden ændringen af Klosterets indretning i 1975. Det ses af billederne, at der har været en tradition for at benytte samme blomster- og anden dekoration år efter år.

Prinsesse Sophie Hedevig blev født den 28. august 1677 og døde 13. marts 1735.

Det er ikke muligt at sige hvem fotograferne er.

Forrige post

Vinhuset i Vemmetofte Klosterhave

Næste post
Ryttervagten-Vemmetofte-1916
Fakse Ladeplads Vemmetofte Strand

Ryttervagten Vemmetofte 1916

Comments

  • Kirsten Kiefer
  • 28. august 2020
  Svar

  Kære Jørgen Carlsen.

  Tak for fantastiske fotos og medfølgende historier/forklaringer ?

  Mvh Kirsten Kiefer

  • Kirsten Kiefer
  • 28. august 2020
  Svar

  Kære Jørgen Carlsen.

  Tak for fantastiske fotos og medfølgende historier/forklaringer ?

  Mvh Kirsten Kiefer

   • Jørgen Carlsen
   • 28. august 2020
   Svar

   Velbekomme.

  • Leif J. Madsen
  • 28. august 2020
  Svar

  Ja, Prinsessens fødselsdag fejres stadig hvert eneste år. I år har vi måttet indskrænke en smule på grund af Covid-19, men fødselsdagen SKAL fejres.

   • Jørgen Carlsen
   • 28. august 2020
   Svar

   Tak for kommentaren – og god fest.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.