Brændepladsen i Vemmetofte

Brændepladsen

I gamle dage fyredes med brænde. På klosteret og i skolen skulle fyrene fodres med store mængder lange stykker træ. Andre steder brugtes flækket brænde.
Det gamle foto, som ikke er dateret, er taget på marken øst for Kildeåen og syd for Dyrehaven. Det er en meget god illustration af brændepladsen. Dels ses de lange stykker træ jeg omtale og dels runde brændestabler.
En sådan rund stabel kunne indeholde 5 rummeter brænde. Mine forældre fik før 1952 leveret 10 rummeter bøgebrænde, hvilet blev stablet i to brændestabler. Siden, da de fik råderet over en større del af Det Gamle Apotek, 22 rummeter. Ingvor Hansen – tømmeren – kom med sin mobile sav og savede brændet i passende stykker, hvorefter det blev flækket, stablet, tørret, kørt ind i brændehuset, hentet ind i brændekassen i køkkenet for til sidst at afgive varme i kakkelovne og komfur.

Siden var der mindre arbejde forbundet med oliefyret.

NB – det er ikke endnu gået op for mig, hvorfor man ikke kan se de sidste billeder i større udgave ved at klikke på dem, men det vil blive rettet når jeg har fundet ud af det! Ved en mindre omvej kan brændepladsen nu ses større ved klik på det lille billede.

Forrige post

Kareten som dagligt transportmiddel

Næste post

Prinsessemiddagen på Vemmetofte i 1949 og ikke i 1932

Comments

    • Thorbjörn Petersen
    • 17. september 2009
    Svar

    Dejlige sider og billeder. Er på jagt efter den hele historie om bådfører Jens Pedersen, der boede i den gamle skovridergård. Han døde i august 1840 efter at han og fire andre selv forliste da de var på vej ud for at hjælpe et skib i nød.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.