Den første skoledag

Vemmetofte skole 26. januar 1951
Ved at blade i et gammelt fotoalbum, kom jeg i tanker om, at det i dag, 1. april 2010, er 60 år siden jeg begyndte min skolegang i Vemmetofte skole. På billedet, der er fra 26. januar 1951 sidder jeg på 3. række tættest på billedets kant.

Min skolegang i Vemmetofte foregik først i “Lille klasse” hos Fru Bitsch. Siden kom jeg i “Store klasse” hos Kantor Bitsch. Han ses på billedet.

I 1956 fortsattes skolegangen i Karise Kost- og Realskole. I 1960 rejste jeg fra Vemmetofte til Haslev Gymnasium.

I alle skoleårene gik man i skole om lørdagen, hvilket vist afskaffedes straks da jeg var færdig med at gå i skole. Således atter et eksempel på at verden aldrig har været retfærdig!

Forrige post

Stengærdet ved Vemmetofte Købmandshandel

Næste post

Vemmetoftes historie – ny bog af Mikael Venge

Comments

 1. Svar

  Hej Jørgen!
  Jeg kender dig ikke, men har tit hørt om din mor & far, idet mine morforældre var Karen & Hans Andersen, som boede Vemmetofte Dyrhave.
  Jeg er datter af Rosa, som er født i 1925, altså meget før din fødsel, jeg selv er fra 1946.
  Men drengen på skolebilledet i 4 række nær kanten er jeg sikker på er min morbror Kaj, og han må være født i 1940. Han bor i dag i Faxe Ladeplads.
  Og den største af pigerne, på billedet, hende som sidder i første række ind mod gangen, hun ligner meget Emmy Hansen datter af tømrer Vilhlem Hansen i Ll. Spjellerup, hun var kokkepige på Vemmetofte, og senere blev hun gift med bager Carl Frederik Olsen i Faxe, dog lever ingen af dem længere. Det undrer mig lidt, at hendes to mindre brødre Ivan og Vagn ikke er på billedet, jeg kan ikke kende dem i hvert fald, men måske har de gået på Spjellerup eller Tågerup skole.
  For et par år siden, blev jeg via min datter Jette, kontaktet af Leif J. Madsen, som er adminitrator på Vemmetofte, for at høre, om han måtte låne nogle gamle foto fra familier fra Vemmetofte, som jeg var i gemmerne, og han fik det hele udleveret til af-fotografering, og historien om hvert enkelt billede, det er lagt i en slags arkiv i biblioteket på klostret. Min datter Jette var i et par år pige på klostret, men det kunne ikke hænge sammen med, at have familie, men hun havde været til et selskab, og haft Leif Madsen til bords, og så havde hun fortalt om, at hun havde arbejdet der, og at hendes familie havde været på Vemmetofte, så derfra kom jeg ind i billedet.
  Jeg har lige haft en mindre rundvisning på klostret og i kirken for min søster og to veninder, vi fik den af en beboer, det var rigtig godt, men nu kan jeg så købe den bog, og læse mere om det. Og så spiste vi en lækker frokost på Skovfogedstedet ved Vemmetofte Strand.
  Hvorfor vi fandt din blog, var fordi, der var et hus til leje i Vemmetofte på 290 M2, og det kunne deles i to, og der kom så din blog op. Men vi fandt ikke ud af, hvad det var for et hus, men vi fik en rigtig god historie på din blog, jeg skriver selv blog, men det er som en slags rejse og dagbog.
  Jeg har et gammel skolebillede hvor der er 5 af Hans Andersens børn på, jeg har skrevet under fotoet hver de er, vil du have det, så sender jeg det gerne med en mail.
  Hilsen fra Margit i Faxe

   • Jørgen Carlsen
   • 18. august 2010
   Svar

   Hej Margit,

   Tak for kommentaren, som jeg har læst grundigt på. Er Kaj Store Kaj eller Lille Kaj? Jeg har den erindring fra min første skoledag, at jeg fik en grundig mavepuster af Lille Kaj, jeg har dog ingen erindring om hvorfor. Jeg tænker på om Vagn var ham jeg legede en del med og som dels evnede at lave nogle meget fine slangebøsser og dels kunne ramme gråspurve med dem på lang afstand. Det er i øvrigt nogle fine sager du laver…

 2. Svar

  Hej igen Jørgen!

  Jeg ved ikke, om han var store eller lille Kaj, jeg har også hørt begge navne, men det finder jeg ud af, og så hører du fra mig.
  Med hensyn til Vagn, så kan det kun være ham, for slangebøsser var hans speciale, jeg har en veninde, som også boede i Spjellerup og som er Vagns niece, så vi har også leget med slangebøsser, når han gad os, de to andre kunne klatre i træer, den kunst lærte jeg aldrig. Vagn og Jytte, som hans kone hedder bor her i Faxe, så jeg ser dem tit, også hos fælles venner.
  Jeg sender skolebilledet til dig pr. mail.
  Tak for roser med hensyn til mit patchwork arbejder, lige p.t. har jeg ingen ordrer inde, så jeg laver et tæppe til et projekt for bryst operede kvinder, tæpperne bliver solgt og pengene går til dette projekt.

 3. Svar

  Hils Vagn!

  • Verner Larsen
  • 26. september 2010
  Svar

  En kommentar til skolebilledet fra 1951.
  Kaj eller “Store” Kaj sidder bagerst mellem Mogens og Kantoren.Foran sidder Margits morbror Kaj eller “Lille” Kaj, jeg mener det er Preben ved siden af Kaj. Jeg har været hjemme hos Kaj flere gange. Foran Kaj sidder Jørgen. Jeg mener, det er Ivan,Vagns bror, der sidder ved siden af, så Vagn er ikke med. Foran Jørgen sidder jeg ved siden af Lejf. Vagns søster Emmy er ikke med på dette billede. På mit billede, er der et bord mere i vinduesrækken, hvor Emmy Sidder.
  Hilsen Verner.

 4. Pingback: Min fars indtægter og udgifter januar 1951 « Vemmetofte

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.