Det gamle Apotek i Vemmetofte

Kører man nordfra gennem Vemmetofte kommer man efter en lang lige strækning til Klostervej. Det hed den ikke da jeg var barn, men mit barndomshjem ligger der på hjørnet den dag i dag.

Det er Det gl. Apotek. Hvor meget der hørte med til apoteket ved jeg ikke, men 2. tjeneren havde sin tjenestebolig i den laveste bygning og 1. tjeneren øverst i den høje bygning.

Jeg er heller ikke klar over hvornår apoteket ophørte, men da min far og mor blev gift i 1940 blev dele af huset bygget om. De havde ikke alle værelserne, men det der siden blev dagligstue var oprindelig delt i en lille spisestue og et soveværelse. Her er jeg født.

Siden fik de værelset mod syd og to mindre værelser mod øst med – så det blev muligt at få en lidt større stue, et andet soveværelse og to børneværelser til børnene.

Mon ikke det var i 1952 at der blev lagt vand ind. Indtil da var der en håndpumpe i køkkenet og lokum i udhuset på den anden side gårdspladsen. Der blev vist nok lavet toilet med træk og slip ved den lejlighed, og der blev – måske også her – indrettet en slags centralvarme, idet der blev indstalleret en større kamin i dagligestuen.

VVS-arbejdet blev udført af Simonsen – en meget stor og kraftig smed, der kom på sin Harley Davidson fra København. Det var spændende at følge hans arbejde.

Der blev fyret med brænde. De 22 rummeter blev leveret af materialkusken, tømmeren kom med en transportabel savemaskine og skar det ud, min far flækkede og stablede brændet “om bag ved”, hvilket jeg også hjalp til med. Siden blev alt brændet kørt ind i brændehuset, der lå midt i udhuset. Derfra skulle det bæres ind når det skulle bruges.

Der var noget at se til.

Der hørte også en lille have til huset – men køkkenhaven var placeret mellem vægterens hus og Vemmetofte Bageri i den anden ende af byen.

På billedet ser man Det gl. Apotek fra luften. Jeg ved ikke hvornår det er taget, men jeg kan se sandkassen tv. for havedøren og et havebord i haven. Det må være min far der står med sin cykel parat til at køre på Klosteret.

Det store lindetræ i haven står der stadig på dette tidpunkt – det gave god skygge om sommeren og blev altid fedtet af bladlus.

Klik på billedet – og det bliver større.

Forrige post

Endnu et billede af Det gl. Apotek i Vemmetofte

Næste post

Vemmetofte set fra luften – billede 2

Comments

  • Svenn Erik Kristensen
  • 16. december 2010
  Svar

  Jeg synes lige der skal nogle uddybende bemærkninger med om “Det gamle Apotek.” Det er rigtig, at førstetjeneren boede på første sal i den høje del af bygningen. Under der var der en del værelser, hvoraf det største var benyttet af klosteret som arkiv. Der var også et forrum til arkivet – så vidt jeg husker brugt som en slags mødesal eller lignende. Derfra var der en stor dør ud.
  Endvidere var der i underetagen et mindre lokale, der blev benyttet som brevsamlingssted, idet min mormor Anna Hansen gift med Tjener Hansen, havde dette brevsamlingssted i mange år.
  Senere blev dette lokale benyttet som gæsteværelse, som der jo nemt blev brug for, når de mange børnebørn kom på besøg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.