En mail fra Lise Møller om savværket i Vemmetofte

“Goddag. Mit navn er Lise Møller (født  Hansen 1952). Jeg er døbt i Vemmetofte klosterkirke 15.-6. 1952.”

Således skrev Lise Møller i en mail med billederne herunder vedhæftede. Tak for den interessante historie om savværket, som lå mellem Enkeboligen og skovvejen ind i Vesterskov. Det er en fornøjelse at se billeder af savværket, som jeg jo har passeret utallige gange – og selvfølgelig set (og hørt) i funktion.

Resten af mailen følger her:

Savværket i Vemmetofte 1

“Det er min far Rasmus Aksel Hansen (min mor hed Birgitte) der er på billederne fra Vemmetofte savværk. Han blev ansat af Ingvor Hansen og arbejdede der fra sommeren 1946 og 8-9 år frem. Han tjente 65 øre pr rummeter træ der blev skåret, og hvis han og hans makker gik hårdt til den kunne de skære 100 rummeter på en dag, men så sov de også godt om natten, fortalte han.

Han passede også i en periode kirkegården i skoven, og jeg cyklede (alene) på min 3-hjulede med madpakke og hvidtøl i 1/4 l mælkeflaske i cyklekurven, ad ridestien forbi klostret og ud gennem skoven til kirkegården, for at spise frokost med min far og følges med ham hjem senere.

Vi boede til leje (30 kr. md. med lys) hos enkefru Christine, vistnok, Andersen, i det lille stråtækte anneks med gavlen ud mod vejen, ved siden af smeden Egon og hans kone Magda (sidste hus efter skoven på venstre hånd mod Spjellerup), mon ikke de hed Christiansen. (De havde en datter Ditte, som jeg legede med, og en søn Peter, som døde af dårligt hjerte, der boede også deres farfar og hans schæferhund Rex)!

Jeg var 6 år da vi flyttede derfra, så hukommelsen er begrænset. Min mor og jeg har travet mange, mange ture i skoven og hun lærte mig at holde af skovfloraen. Til påske gik vi på Nissehøjen og trillede æg. Kan svagt erindre, at have kørt i kane med “MatrialePeter”, og at jeg syntes vældig godt om ham, kan dog desværre ikke huske hans ansigt. Husker også mange ture til Alma efter brød og runde is og 5 Eifel cigaretter til mor. Husker Alma havde sine byttepengesedler i gemt i en stor bog, – og fjederklokken på døren til butikken. Købmandsbutikken husker jeg også, med tørrede klipfisk, der stod op af disken og mel og sukker i skuffer, spegesild i tønder, svesker og figner i løs vægt og kræmmerhus med bolsjer, — og katten der lå hvor det passede den (det var jo aldrig gået i dag !). Efter min erindring var der alt, hvad man havde brug for i den købmandsbutik: Porcelæn, tøj, redskaber, værktøj, fodtøj, julepynt og div. fødevarer og en helt speciel duft, når man trådte ind. Og der var kælder og loft med div. varer.

Savværket i Vemmetofte 2

Min far var forøvrigt også med til at lave badebro/huse ved Vemmetofte strand. Han kom galt afsted, da han skulle stå i vandet og holde pælene, mens en anden stod på broen og slog i med muggert – der kom en lidt for høj bølge, så min far tog fat om pælen og hævede sig, for ikke at få vand i gummistøvlerne, men det så makkeren ikke og han slog, hvilket gik hårdt ud over min fars pegefinger, hvorefter Dr. Petersen i Faxe Ldp. måtte konsulteres, og senere Faxe sygehus.

Faldt tilfældigt over din side om Vemmetofte, og det satte gang i nostalgien, mange spændende billeder og erindringer.  Er VILDT betaget af maleriet af vejen med ridestien, husene og Ipsens bageri i baggrunden. Min “barndomsgade”  DET ER REN NOSTALGI. Håber du kan bruge noget af dette.

Venlig hilsen Lise Møller.”

 

Tak for historien. Jeg kunne, som det ses, bruge det hele.

Til forhåbentlig fornøjelse følger maleriet af barndomsgaden her:

Vejen gennem Vemmetofte

Tags:
Forrige post

En mail fra Randi Madsen

Næste post

En mail fra Sigurd Gudiksen

Comments

    • Verner Larsen
    • 30. marts 2014
    Svar

    “Barndommens gade.” Ja, efter savværket kom “Tømrerstedet,” et rødstenshus bag træet på billedet. Der efter vaskeriet med Anna Hansen. Et af de næste huse hed “Konradsens hus”, jeg husker ikke hvilket. Det sidste hus ved jeg ikke hvad hed. Der har efter sigende have været flere huse med håndværk i rækken. Næste hus er bageriet med familien Ibsen. Der hørte landbrug til med køer, heste og grise.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.