Hold dig orienteret om nyt

Annonce

Forpagterboligen i Vemmetofte

Står man ved stengærdet hvor Vemmetofte Købmandshandel lå – som jeg gjorde g.d. – og vender sig, ses først en del af Gården og dernæst Forpagterboligen, som ses på billedet herunder. Forvalteren boede i sin tid i lejligheden længst til højre.
Forpagterboligen

14 comments to Forpagterboligen i Vemmetofte

 • Per Diepgen

  Forpagterboligen til højre indeholder stuerne, mod gården spisestuen, til venstre (set fra købmandshandlen) køkkenregionerne, der i sidefløjen stod i forbindelse med folkestuen med indgang fra gården. Forvalteren boede (mig bekendt)førhen i den østlige sidefløj (men så vidt jeg husker blev der sammen med den ny kostald,uden for billedet til højre, bygget en anden forvalterbolig på marken).
  Den del af loftet, som ikke var beboet, stod (i de år hr. og fru Tuxen beboede gården) ryddelig med mange fine kister o.lign. Hr.Tuxen var en ordknap og stilig, høj og tynd herre, i modsætning til den foretagsomme fru Tuxen, der sommerdage kunne have stort selskab i haven (bl.a. ledere af pigespejderne), hvor midterdørene blev lukket op. Fru Tuxen huserede selv i det store landkøkken og hentede grøntsager og blomster i nyttehaven på den modsatte side af vejen, der stødte op til klosterforvalterens have. Parret blandede sig ikke med befolkningen, og dog husker jeg en børnefødselsdag (de var selv barnløse, men havde et par plejebørn, Rejo og
  Satu Vakulinen), hvor de i den ellers billøse tid (1946 måske)inviterede alle byens børn på en heldagsbustur til Vordingborg.

  • Mikael Vakkala

   Hej Per !
   Dejligt at læse dine beskrivelser fra Vemmetofte. Jeg vil bare præcisere, at efternavnet til, først plejebørnene, senere adoptivbørnene, er Vakkala. Jeg er søn af Reijo Vakkala. Jeg er født 1964, så jeg har desværre ikke oplevet forpagterboligen, men alene Præsteboligen. Min far og Satu blev adopteret af Regner og Ellen Tuxen. Ellen Tuxen fraflyttede Præsteboligen i ca. 1991, da de 450 m2 blev for omfattende for hende. Både min far (80 år) og Satu lever heldigvis stadig i bedste velgående og vbi besøger mine bedsteforældres gravsteder ude på kirkegården i skoven.
   Mvh. Mikael Vakkala

   • Jørgen

    Hej Mikael,
    Tak for din kommentar til Per Diepgens kommentar. Jeg kan se at jeg ikke har reageret på hans kommentarer, men det må lige vente. Hans søster, Lis Larsen har skrevet nogle kommentarer under “Musestenens landing” og hun har oplyst at hendes bror er afgået ved døden sidste år.
    Jeg synes det er dejligt han nåede at skrive lidt til denne blog.
    Jørgen.

 • Per Diepgen

  Købmandshandlen lå, som man måske ser, uden for byen og fik konkurrence af de mange ugentlige handelsfolk, lgesom bageren i den anden ende af Vemmetofte nærmest Karise konkurrence fra Fakse Ladeplads. Dertil kom en stor og velassoteret brugsforening i Ll.Torøje, der også handlede med landbrugsvarer. Mælkemanden fra Karise kom daglig, idet Vemmetofte lå sidst på ruten og han derfor ikke altid ædru.

  Bemærk, det ovennævnte beboelseshus i forbindelse med den store kostald, var selvfølgelig til fodermesteren. Køerne kunne græsse meget langt fra gården. I Tuxens tid fungerede driften efter de nyeste principper med malkemaskiner og afkølingsanlæg. (Alligevel har jeg været med til at køre mælkejunger til Karise tidlig morgen sammen med kusken Peter – og af og til korn til møllen på marken ovenfor Spjellerup.) Køkkenkarlen på klostret gik hver dag ved femtiden sin tur over voldgraven efter mælk med åget og de to spande på ryggen. Vi andre hentede en pot.

 • Lis Larsen

  Undskyld Mikael nu gjorde jeg mig også til skamme med stavefejl ligesom min bror. Dins fars navn er Riejo.
  Spørg ham om han kan huske at Per og han lod os to småpiger bese det ikke helt lille hul de havde gravet i skoven som hule, eller “det uhyggelige hus I laden med køreture i vild fart gennem ophængte sække og andre påfund !

 • Malene Silbo

  Jeg sidder netop og ser et program fra Fanefjord Kirke og kommer til at tænke på Reijo og Perjo Vakkala og søger så lidt på navnene på nettet og finder denne side.

  Jeg er af familiegrenen til Perjo Vakkala (min mor var kusine til Perjo) og husker både Perjo og Reijo fra deres unge dage 😉 Jeg er opvokset i Faxe Ladeplads og kender naturligvis Vemmetofte og omegn ganske godt – spændende side Jørgen – tak for den 😉

  De bedste hilsner fra
  Malene

 • My name is Jette Vakkala. My brother, Mikael Vakkala wrote that ouf father, Reijo Vakkala, and his sister, Satu Vakkala, were eventually adopted by the Tuxen family. To my knowledge, this is incorrect; according to everyone in our family, they remained ” pleje b¢rn”.
  They did inherit, but not as adopted children.
  Sincerely yours, Jette Vakkala.
  PS. Thank you for taking an interest in our family. I would enjoy more info from the daughter of my mother’s cousin ! I was neverquite sure how she ended up in Denmark, so close to where my mother grew up. There are so many family stories about that, and it would be interesting to know it from a first-hand source.i

  • F. Frederiksen

   Hi Jette,

   Here is Flemming, remember me? you can contact me on FB “Flemming Frederiksen” would be fun hearing from you.

   Take care

  • Malene Silbo Raft

   Hii Jette!

   Sorry, I have first seen your message today / You are very welcome to contact me. I remember you 🙂 / and your grandmother Anna adore you!

   Best regards from
   Malene

  • Brian

   Jette, please mail me. Yours Brian

 • Ane Riise-Knudsen

  Dear Jette
  We were in the same Class at Fanefjord Skole 1972-75. It is our 40th Jubilee this year and we are having a get together on Saturday the 22. August 2015. Please contact us.
  Lars Lejre, Birger Hindborg Petersen or me , Ane Riise- Knudsen (facebook or mail ane.rk.112@gmail.com)

  P.s. Your father and mother once worked at Nr. Vedby skole, where I am teaching now.

 • Jette Vakkala

  Hi Brian,
  Is it really you? Love to hear from you.
  Mail : jettevakkala1@gmail.com

 • Jette Vakkala

  I’m at:
  jettevakkala1@gmail.com

  Brian ! – Is it really you ?