Mælk fra Gården

For et par uge siden hørte jeg et engageret og informativt foredrag om mælk og mejeriarbejde gennem 40 år. Foredraget blev holdt af Karl Simonsen, Osted Ost og Mejeri.

Jeg forstod at mejerier ikke laver mælk (det gør køer), men ødelægger den mere eller mindre ved de processer mælken udsættes for, bl.a. homogenisering.

Foredraget fik mig til at tænke på min barndoms mælk. Den kom ikke fra et ismejeri, men så direkte fra køerne som det overhovedet er muligt.

Mælken blev hentet på Vemmetofte Hovedgård, kaldet Gården.

Jeg har hentet utallige liter mælk i en blå mælkespand. Afhængigt af hvem der stod for udleveringen, fik man den liter eller de to liter der blev betalt for – eller spanden blev fyldt op.

Min mor fortæller, at en liter mælk kostede 10 øre i 1940, da hun begyndte at købe mælk på Gården. Da hun sluttede omkring 1975 var prisen 2 kr.

Når man drak den afkølede mælk efter hjemkomsten, fik jeg den mest fremragende drik jeg til alle tider har kunnet få, i hvert fald i form af mælk. Der var fløde i, og den kunne skummes af næste morgen.

På Gården var der mange køer, flere hundrede tænker jeg, men faktisk ved jeg ikke hvor mange.
Om sommeren var de ude på markerne, og når de skulle hjem i stalden for at blive malket om eftermiddagen, fyldte de hele vejen – og al trafik måtte afvente at køerne var gået hjem.

Når køerne var malket og mælken hældt i junger, blev disse med håndkraft hejst op til og tømt ud i en stor beholder under loftet. Herefter løb mælken ned over nogle rør med koldt vand i, for efter afkølingen atter at blive hældt på jungerne.

Herefter må jungerne vel være kørt på mejeriet – men det husker jeg ikke noget om, det må være sket ret tidligt om morgenen.

Forrige post

Spadserestokke

Næste post

Snebillede

Comments

    • Leif Petersen
    • 21. januar 2011
    Svar

    Ja, jeg kan tydelig huske den tid, at jeg ofte blev sendt op på gården og hente mælk ved stalddøren i en stor blikspand. Og dengang købte man det hele på en gang, for mælken var ikke homogeniseret, så der lagde sig altid et lag af piskefløde på toppen, når det havde stået lidt, og så det der svarede til sødmælk nedenunder.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.