Her er mange billeder i dette indlæg. Det er en del af dem Margit sendte. Flere kan findes ved at søge på Margit i søgefeltet. Her findes også en forklaring på, hvorfra billederne stammer, som bl.a. rummer følgende:
Jeg har scannet en del gamle billleder ind for min veninde, hendes moster var Emmy Hansen, datter af Alma og Vilhelm Hansen, Lille Spjellerup, hun har været ansat på klostret, hun blev gift med bagermester Carl Frederik Olsen, Fakse.
Jeg har ikke søgt at systematisere billederne her omend de vist er fra lidt forskellige år omkring midten af 1950erne. Nogle er fra sommerperioder, andre er vinterbilleder. Atter andre er fra om foråret, må det antages. Træerne har ikke blade og der ligger lidt sne.
Pigerne var tjenestepigerne. De andre kvinder kan f.eks. være ledende ansatte. Jeg tror nu aldrig jeg tænkte over at Oldfruen og Husjomfruen havde ledelsesfunktioner, men det har de naturligvis haft.
De informationer, der fremkommer om hvem der er på billederne, er dels hvad der er fremgået af billeder (hold musen over), dels hvad jeg selv kan bidrage med. MEN … kommentarer med beretninger om hvem de gæve kvinder er, er meget velkomne. Jeg skriver et nummer ved hver billede som kan bruges som reference.
Billede 1 er Lene. Der ser ud til at være taget en forårsdag, men det er ikke let at se, hvor billedet er taget.
Billede 2 er Lene og Grethe i 1955, og da der stadig ligger sne, er det tydeligvis også et forårsbillede. Billedet ser ud til at være taget på skårningen til voldgraven, og fotografen har sikkert stået på broen – den mod haven.
Billede 3 er Grethe, der sidder på broens gelænder.
Det gode spørgsmål er om det er mere vinter her end på forrige billede.
På billede 4 herunder sidder flere modige piger på broens gelænder. Der står på billedet, at det er fra vinteren 1955. Mon ikke jeg kan kende Merita (stavet rigtigt?) til højre.
På billede 5 ses Else, Lillian, Lene og Karen, og billedet er tdeligvis også taget en vinterdag.
På billede 6 ses i Lillian.
Det er tydeligvis ikke så varmt, hun har taget en jakke på for at deltage i fotograferingen.
På dette vinterbillede, nr 7, er det Karen, Lillian, Emmy og Else. Hvis kvinden til højre hedder Else har jeg glemt at Poulsen skulle hedde sådan. Hun ligner hende nemlig – og blev også kaldt faster Stine.
På billede 8 th. ses “Damepigerne”, og det ser ud til der har været 7 ansatte til passe de 12 damer.
Ellen Pedersen til venstre på billedet genkendes.
Billede 9 herunder er fra Ellens have sommeren 1954. Den var vist nok meget lille og var i øvrigt beliggende mellem vaskehuset og voldgraven. Det ser ikke ud til hun har manglet folk til at hjælpe med havearbejdet.
Poulsen tv, Ellen, Oldfruen, Marie og Husjomfruen.
Billede 10 er Ellen i sin sofa, går jeg ud fra.
Billede 11 er endnu et fra Ellens have. Jeg genkender Løndrup stående til venstre og mon ikke den forreste blandt de siddende var sygeplejersken?
Billede 12 er et lille tilbagespring – til sommeren 1952.
Billede 13 ser ud til at være af folk fra køkkenet – Lillian, frk. Pedersen og Karen – og der er særlig grund til at bemærke de til lejligheden medbragte køkkenredskaber. At der har været tale om storkøkkendrift ses tydeligt.
Billede 14 er af Gyda og Else.
På billede 15 ses Else og Emmy.
Kupondøren ses på dette billede.
Billede 16 er der en vis usikkerhed om, idet det angives at være enten Else eller Gyda.
På billede 17 har vi Else og Lillian – igen med kupondøren som baggrund.
Gyda ses her på billede 18 – i stiveste serveringstøj.
På billede 19 har vi så igen enten Else eller Gyda. Er der nogen der er skrap til persongenkendelsse som kan afgøre dette problem?
På billede 20 ses Hester og Herdis med Bambi, som var Oldfruens hund.
På billede 21 ses Marie, Solveig og Oldfruen, kaldet Olle – med Bambi.
Billede 22 er af Else og Solveig i køkkenet. Bemærk brændet i baggrunden. Det har køkkenkarlen sørget for.
Billede 23 er af “Fruen og Olle”, husjomfruen og oldfruen.
Billede 24 er “Fruen på 60 års dagen”.
Her følger 7 billeder, der ikke kan blive større.
Hold musen over billederne og navnene kommer frem. Det er
Else, Solveig, Gyde og Emmy.
Hej Jørgen der var en tjener der arbejder på Vemetoffte kloster engang første i halvfjerdserne, det var min fars fætter, men jeg kan ikke huske hans navn, er det noget du kan hjælpe mig med
Med venlig hilsen Sonja
Hej Sonja,
Tak for din kommentar. Tjeneren du skriver om er Christian Carlsen, min far. Han døde i 1975. Han ses her https://vemmetofte.com/tjener-carlsen-vemmetofte/ Du kan finde mere ved at søge på Tjener Carlsen på bloggen.
Vi er kusine og fætter i næste led.
Jeg skriver til dig via din mailadresse.
Vh Jørgen.
Hej Jørgen – ja har hygget mig med at ” lure ” hist og pist . Kommer jævnligt i skoven , på kirkegården med min hund. Bor i Faxe , så det er jo næsten ” hjemme ” ………
Godt du har hygget dig med at læse på bloggen. Jeg kommer også af og til en tur til Vemmetofte og synes jo det er dejligt at gå en tur på dette velkendte sted.
Det er nok minderne om en dejlig barndom , der ” trækker ” , og der er jo rigtig dejligt – derude 😉
Netop.
Maskinist boligen var mit barndomshjem fra 1949 – 1969 mine forældre hed Anna og Knud Petersen ( begge tilknyttet Vemmetofte Kloster ) .
Hej Nina,
Der er jo en del billeder af Maskinistboligen rundt om på bloggen …
Jeg mener, det er Gyda på billed nr. 19.
Tak.
Til Jørgen Carlsen.
Min kone spugte mig en dag om noget ang Vemmetofte,kan ikke huske hvad det var,men jeg kunne ikke give hende noget svar,så jeg gugglede så Vemmetofte og fandt på den måde din hjemmeside,som for mig var meget interressant da jeg er fra Ll.torøje.Jeg er 75 år så der jo mange ting som du omtaler og beskriver der for mig er så bekendte,bl.a din omtale af Alma i bagerudsalget(af en eller anden grund kaldte vi hende for almanakken)og klokken der bimlede når man åbnede døren,det skete jo sommetider vi blev sendt derned for at købe et franskbrød som blev sat i bagagebæreren,så kunne man snuppe et par bidder af den ene ende på vej hjem,Om søndagen kom brødbilen til Ll.Torøje,-Hed han Svend Ipsen?Til hverdags var det andelsbageren fra Lyderslev der kom.
Vi var en børneflok på 7,og boede i den gamle skole i Ll.Torøje,min ene søster Anni var engang ung pige hos forvalter Loft,hvilke hun vist ikke var sæligt glad for,en anden søster Solveig blev ansat hos en af de fine damer på klosteret,men så blev hun,lidt uheldigt,gravid,og så kunne de ikke beholde hende der.I stedet blev hun så ansat hos gartner Rasmussen og var vist der i flere år.Jeg selv var karl på Marelundsgården hos Pilegard Larsen i halvandet år.
Jeg husker at vi med stor glæde,i flere år,kom til noget aftenkomsammen med sang og vist også fordrag på Vemmetofte,men kan ikke huske hvem det var der stod for det,var det præsten,eller var det en der noget som Lund Sørensen?
Tak for din historie. Det er fornøjeligt at læse dine bemærkninger om Alma i bageriet, og, jo Svend Ipsen, hed som du husker. Jeg kender også fint til at smage lidt på franskbrødet der blev hentet hos bageren. Jeg noterer mig at man ikke kunne arbejde som damepige på klosteret, hvis man var gravid, men det var da fint at det kunne lade sig gøre at arbejde i gartneriet hos Gartner Rasmussen. Lund Søren blev ansat efter jeg holdt op med at gå i skole i Vemmetofte, så måske var det ham og hans kone,der arrangerede sang og foredrag på klosteret, jeg ved det faktisk ikke.