Vejen gennem Vemmetofte

Forleden kørte jeg gennem Vemmetofte. Det slog mig mere end før, at der ikke er meget udsyn til siden. Måske er det tilsigtet, måske tilfældigt – men der er i hvert fald nogle huse man ikke kan se, som fortjener at være synlige.

Jeg tænker på husene på billedet. Klik på det for at se et større.

Vemmetofte - del af husrækken

Billedet er malet af Hans Th. Hansen i 1944. Som jeg husker det er han bror til købmanden i Spjellerup. Denne købmand lå først på vejen mod Lille Spjellerup, altså umiddelbart syd for campingpladsen.

Kommer man fra Karise og fortsætter gennem Spjellerup, kører man ind i Vemmetofte hvor Kildeåen krydses – i et let, men uoverskueligt højresving.

Her passeres et gult hus – det var skomagerens hus før i tiden. Dernæst kommer et hus med røde mursten – enkeboligen, så efter at have kørt fordi den nu nedlagte tømmerplads eller savværket lige før skovvejen til højre kommer endnu et rødt hus.

Endelig følger husene på billedet, og i baggrunden Vemmetofte Bageri med den høje skorsten.

Siden følger vægterboligen, kuskehuset og fuldmægtigens hus. Så skolen, siden pedellens og gartnerens hus. Når man kommer til parkeringspladsen, kan man holde der og tænke at her lå Vemmetoftes posthus, der brændte en nytårsnat. Så følger kantorboligen overfor Klostervej, hvor det gamle apotek ligger, og endelig er klosterforvalterboligen beliggende i det næste sving.

Kan nogen biddrage med yderligere om husene i hvad man vel kan kalde en husrække, er kommentarer mere end velkomne.

Forrige post

Verdens Ende i Vemmetofte og Højen ved Vemmetofte Strand

Næste post

Vemmetofte 10. juni 1735

Comments

  • Lisbeth
  • 25. september 2011
  Svar

  Hej er der nogen der ved hvornår købmandsgården blev revet ned?

  • jan christiansen
  • 24. maj 2011
  Svar

  hej, det lyder spændende, jeg hedder jan christiansen, jeg har fået fortalt at min oldefar, min fars farfar hed jens peter christiansen, han skulle efter sigende have boet i det gule hus altså skomagerens hus, som jeg ser er du født i 1943 og min oldefar døde i 1948 og er begravet på klosterkirkegården og han var klosterskomager på vemmetofte kloster.

   • Jørgen Carlsen
   • 25. maj 2011
   Svar

   Hej Jan, jeg er ikke født i skomagerens hus, men i det gamle apotek.

 1. Svar

  Hej Jens,

  Tak for dine kommentarer. Du skal være velkommen med alle de kommentarer du har lyst til.

  Jeg vender siden tilbage med information om posthusets endeligt. Og om det gl. apotek m.m.

  Jeg har spurgt min mor, der netop er blevet 90 år om hun kan huske dig. Det kan hun sagtens og bekræfter at hun og min far var med til din konfirmation. Hun siger i øvrigt at huset I boede i hedder “Husjomfruens hus”.

  Min mor siger i øvrigt at det røde hus jeg omtaler er tømmerens hus, og at pedellens retteligen hedder snedkerens hus.

  • Jens
  • 1. august 2008
  Svar

  Hej Jørgen
  Vor det dog vækker minder når jeg læser din blog. Jeg boede i Vemmetofte fra den 1 November 1966 til den 1 april 1970 først på det gamle apotek derefter i det gule hus nede ved kildeåen på klostervej, nå men til sagen det gamle posthus mener jeg brændte nytårsnat 1969, jeg forbinder det med at vi var 5 unge menesker der blev konfirmeret af pastor Vind den 5 oktober 1969 i Vemmetofte klosterkirke (efter sigende det største hold nogensinde på det tidspunkt) nogle af os rendte rundt i byen og lavede nytårsløjer den nat, nok om det, hvis du er intereseret vender jeg tilbage med noget mere en anden gang…… jeg sidder og filosoferer lidt om den tid, hvis jeg gætter rigtigt tror jeg faktisk at din mor og far var med til min konfirmation.
  mvh Jens

  • Jens
  • 30. juli 2008
  Svar

  Hej Jørgen
  Tak for din blog vor det dog vækker minder når jeg læser hvad du har skrevet. Jeg boede i Vemmetofte fra den 1 november 1966 til den 1 april 1970, først på det gamle apotek derefter i det gule hus nede ved Kildeåen på Klostervej. Nå men til sagen jeg mener at det gamle posthus brændte nytårsnat 1969 jeg forbinder det med at vi var 5 unge menesker der blev konfirmeret i klosterkirken den 5 oktober 1969 (efter sigende det største hold nogensinde på det tidspunkt) og nogle af os rendte rundt i byen og lavede nytårsløjer den nat.
  mvh og tak fra Jens.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.