For nogle uger siden fik jeg en forespørgsel fra Dorte, som for ikke så længe siden er flyttet ind i Kantorboligen. Hun ville gerne vide om jeg havde nogle informationer om huset.
Der var ikke meget at bidrage med, men jeg fortalte om et billede, der viser hvorledes hus og omgivelser så ud i slutningen af 1950’erne.
Jeg har taget billedet med det AGFA-kamera jeg fik til min konfirmation i september 1957. Det tog billeder i formatet 6×6 cm. Negativet blev kontaktkopieret og billedet var følgelig ret småt.
Nu er det scannet – og ses herunder i en størrelse der viser støvkorn og snefnug.
Huset ligner muligvis sig selv nu snart 60 år senere. På begge sider af indkørslen står en stor sten. Til højre ses en række hasseltræer. Langs hegnet til venstre ses en lang række roser.
Det meget store grantræ er helt sikkert ikke at se mere. På et tidspunkt knækkede det i en storm midtvejs oppe. Måske blev luftledningerne, der ses på billedet, revet over og strømmen forsvandt.
Siden blev det halve træ fældet.
Det var i øvrigt lige på det sted på vejen Jørgen Bitsch, søn af Kantor Bitsch og fru Margrethe, blev modtaget i 1950, da han kom tilbage til Vemmetofte efter at have været en tur gennem Sahara til Sydafrika og tilbage igen på en Nimbus med sidevogn. Jeg husker svagt spændingen da motorcyklen dukkede op ved fuldmægtigboligen.
Endnu et billede af kantorboligen er dukket op i gemmerne. Det ses herunder.
Billedet er taget af min far i 1974. Det skulle vise sig, at det blev sidste gang han så den nu fjernede syrenbusk blomstre.
Hej Jørgen,
Jeg slægtsforsker og undersøger p.t. hvor mine aner, Andreas Joensen Holst (død 1764 i Kbh.) og hans datter Anneke (død mellem 1754 og 1760, vides ikke hvor), stammer fra, og er på den vis “havnet” i Vemmetofte, som jeg ikke kender.
Johannes Holst var “Cantor og Skoleholder” og boede i “Cantorboligen”. Derfor er jeg nysgerrig på, hvor den ligger rent fysisk. I folketællingerne 1870,1880 og 1890 står der Vemmetofte Bye. Men er der en by eller ligger den i forbindelse med klosteret/godset og præsteboligen? Jeg har fundet et skematisk kort over stedet, og kan se hovedgården, præsteboligen og kirken.
Jeg har fundet en del personer med navnet Holst i første halvdel af 1700-tallet i Vemmetofte. Der var en del, der modtog nadveren og nogle enkelte fødsler. Desværre starter kirkebogen online først i 1723. Jeg går ud fra, at de arbejdede på godset.
Jeg tænker ikke, at Johannes Holst havde noget med de tidligere Holst at gøre. Han var født i
Møgeltønder, Slesvig.
Så hvor kom de tidlige Holst mon fra? Og har de noget med mine aner at gøre? Jeg har også lige fundet skifter fra Vemmetofte Kloster Gods. Jeg fandt en Andreas Holst, men han var Studiosus, og skiftet var efter Ane Holst, død 23.12.1758, Spjellerup Hospital.
Jeg blev begejstret, da jeg googlede og fandt din log og fotoet af Cantorboligen.
Alt input er velkomment 🙂
Mvh
Birgitte
Hej Birgitte,
Tak for din kommentar – nogle spørgsmål kan jeg sandsynligvis godt besvare, andre måske ikke, men det er nok bedst at korrespondere herom via mail.
Jeg har netop grebet Jørgen Bitsch’s “Over alle grænser” i min reol og googlede Vemmetofte, hvor han voksede op. Hans far var kantor. Jeg formoder, I ved dette i forvejen, men ellers kan jeg anbefale bogen, som er festlig og hvori han beskriver beskriver det adelige liv.
Har også lige læst, at der afholdes nostalgimøde den 9.5. – god fornøjelse.
I ved sikkert meget mere om Bitsch’s tid, men nu læser jeg videre, og I er velkomne til at ringe på 2227 4401, hvis I har spørgsmål. Måske kan jeg jo besvare dem.
Jeg er da også villig til at låne bogen ud for en kort tid. Jeg bor selv i Ulbølle/Svendborg kommune.
Med venlig hilsen Anne Behr
Tak for din hilsen. Jeg kender ikke bogen du omtaler, men vil låne den på biblioteket en dag. Jørgens far, kantor Bitsch, var min lærer i store klasse, hans mor tilsvarende i lille klasse. Vi var genboer, Det gamle Apotek lå over for Kantorboligen.
God fornøjelse med læsningen – og tak for dit tilbud.