Marius Knudsens fotografier fra Vemmetofte

Forleden søgte jeg løsningen på et slægtsforskningsproblem på nettet. Løsningen fandt jeg vist ikke, og det er ganske glemt hvad det drejede sig om. Årsagen var, at opmærksomheden blev fanget af en hjemmeside, jeg ikke kendte. Det drejede sig om dansk fotohistorie, History of photography. Ret hurtigt fandt jeg et billede fra Vemmetofte, som var meget spændende. Det ses herunder.

Billedet var taget af fotograf Marius Knudsen fra Borup, der kørte omkring i sin bil og tog billeder på glasplader. Alle disse glasnegativer tilhører nu Per Christiansen, der dels driver hjemmesiden om Marius Knudsen og dels har givet mig lov til at bringe de to identificerede fotos fra Vemmetofte på bloggen. Tak for det.

På hjemmesiden er der mangfoldige fotografier, hvoraf nogle er identificerede og vises under postnumre, andre er det ikke endnu. Der kan sagtens være flere af Marius Knudsens fotos fra Vemmetofte, se fx under landbrug. Det har dog ikke været mig muligt at afgøre om der er flere billeder fra Vemmetofte end de to.

Marius Knudsens billede 41.4

På dette herlige fotografi ses, antager jeg, personale fra Vemmetofte hovedgård, kaldet Gården i daglig tale. Hvornår billedet er taget fremgår ikke, men det er i den periode hvor heste som arbejdskraft blev udskiftede med traktorer. Billedet er taget på ridebanen med klosteret i baggrunden.

Jeg husker hestene brugt sommer og vinter. Om sommeren til markarbejde. Det forekommer mig at man brugte trespand til pløjning med plove med flere skær, ligesom man i øvrigt ser 3 heste brugt til høstarbejde med selvbindere på nogle af de andre billeder. Om vinteren havde man tre sneplove til at klare opgaverne. Gårdens folk og heste – vistnok et firespand – klarede vejen gennem Vemmetofte. Skovveje blev ryddet af en mindre sneplov og stierne af en endnu mindre. De to sidste opgaver blev udført materialkusken, den sidste kun med en hest.

Marius Knudsens billede 65.10

Billedet herover er taget med forpagterboligen som baggrund. Hvilket af de to billeder der er ældst kan jeg ikke afgøre, måske kan traktoryndige se det. På dette billede er der ikke blade på træerne. Den hvide hest er muligvis med på begge billeder, måske er der to hvide heste herover.

Er det muligt at genkende nogle af personerne?

Tags: , ,
Forrige post

Kristian Tellerup og Vemmetofte

Næste post

Nostalgitræf 2021

Comments

  • Morten Krogh Madsen
  • 21. april 2021
  Svar

  Personer på fotografierne er mere vanskelige at genkende.
  Et bud ville være Forpagter Tuxen og Forvalter Loft.
  Ældre, myndige personer, måske udstyrede med stok (et såkaldt ege-spir), spidsbukser, støvler, hat eller kasket og selvfølgelig slips. Placeret ca. midt i billedet.

  Mine forældre var ude og tjene på de store herregårde i 1930- og 40érne. Vi har arvet en del tilsvarende fotografier, hvor alle mand, kvinder, børn og ikke mindst de store arbejdsheste er med på billederne.

  1. Svar

   Jeg er selvfølgelig enig i at det er vanskeligt at genkende personerne, og det vel næsten nødvendigt at man ved hvordan de typisk står i en sådan situation. Det er samme fænomen, der bevirker at man kan genkende en gående person på lang afstand.
   Det bliver spændende om det kan bekræftes at det er Tuxen og Loft som formodet.

  • Morten Krogh Madsen
  • 21. april 2021
  Svar

  Tak for de interessante og fine fotografier (jeg kendte på forhånd fotografiet fra ridebanen, men ikke det, som er taget foran forpagterboligen).

  Tidsperioden må være midt i 1950 érne bedømt ud fra traktorerne. De høje traktorer med førerhus er af mærket Farmall produceret af det amerikanske firma International Harvester. De er dog måske produceret på licens i UK eller andetsteds i Europa.
  Så vidt jeg husker, kunne de fås med enten petroleums-, benzin- eller dieselmotorer.

  Farmall traktorer fra dette tidspunkt havde ikke trepunktshydraulik, så de fleste redskaber blev stadigvæk trukket bagefter dem.

   • Jørgen Carlsen
   • 21. april 2021
   Svar

   Mange tak for kommentaren og oplysningerne om traktorerne og dit bud på, hvornår billederne er taget.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.