Min første skolebog–eller min brors

For nogle få dage siden var det 67 år siden jeg begyndte i 1. klasse i Vemmetofte skole. Det vil sige jeg begyndte i lille klasse, hvori jeg gik i 3 år til jeg var gammel nok til at blive flyttet til store klasse, hvori jeg også gik i 3 år.

I alle de år kunne jeg let gå til og fra skole, men jeg har nu nok taget cyklen fra et eller andet tidspunkt.

Fra 1956 til 1960 gik jeg i skole i Karise Kost- og Realskole. Det medførte en cykeltur på 7½ km den ene vej om morgenen og den anden senere på dagen. Det var god motion for ungdommen – de dage vi blev kørt i bil var særdeles fåtallige.

Fra 1960 gik jeg på kostskole i Haslev og i de tre år cyklede jeg hjem mangt en lørdag. Søndag aften blev jeg kørt tilbage i bil – med cyklen på taget.

Siden …

Udgangspunktet for alt dette var min første skolebog. Det ser ud til den er min, men min brors navn har sneget sig ind et par steder. Men jeg går nu ud fra bogen er min eftersom den er dateret 1949 og 1.4.1950. Her følger et par billeder.

Vemmetofte skole læse- og skrivebog 1950

Forsiden af “så læser vi i musebogen” er efterhånden noget medtaget.

Vemmetofte skole læse- og skrivebog 1950 (1)

Således skrev kantor Bitsch (nederst) – hans skrift er let genkendelig, hvis nogen skulle finde på at læse i kirkebogen.

Vemmetofte skole læse- og skrivebog 1950 (2)

Selvsagt var det meget vigtigt at kunne skrive is. Dette er første side. Om det skrevne er originalt eller om viskelæderet har været i sving, kan jeg ikke helt se, men der står nogle små årsangivelser et par steder, som tyder på at de første næppe så motorisk elegante bogstaver er erstattet af andre da der var kommet mere styr på motorikken.

Vemmetofte skole læse- og skrivebog 1950 (3)

Til sidste ses her side 106, og det illustreres fint, hvorledes vi lærte at stave læse: hu siger hu, le siger le, hule.

Tags: ,
Forrige post

Nostalgitræf i Vemmetofte tirsdag den 9. maj 2017

Næste post

Min fars indtægter og udgifter januar 1951

Comments

  • Sanne Frost
  • 21. september 2020
  Svar

  Jeg husker Musebogen, er født 1954 og startede i skole 961 i det, der dengang hed Munkebo Centralskole 🙂

  1. Svar

   Godt at høre – mange må vel kende Musebogen fra dengang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.