Carsten Rønne, der deltog i træffet i sidste uge, havde medbragt et luftfotografi af Vemmetofte Købmandshandel. Billedet har jeg ikke set før. Det fremgår ikke hvornår eller af hvem det er taget, men husene, der nu ligger på marken til venstre er ikke opførte på det givne tidspunkt.
På bloggen har tidligere været bragt et billede af facaden, jvf. Vemmetofte Købmandshandel. Det viste sig, jvf. Carsten, at dette billede blev bragt i Dagbladet 7. maj 1987 i en artikel der omtalte, hvorledes brugsforeninger i nabolaget skulle lukkes, og at det samme ville ske med Vemmetofte Købmandshandel, formentlig 1. oktober 1987. Det fremgår også at Linda havde været Vemmetoftes købmand i 25 år på det tidspunkt, hvilket betyder, at hun må være begyndt i 1962. Jeg antager, at hun afløste Carstens forældre, der herefter drev supermarked i Køge.
Bygningen var i øvrigt i så dårlig stand, at den blev besluttet nedrevet efter lukningen.
Når jeg tænker tilbage på “købmanden”, husker jeg tydeligt kaffemøllerne og lyden fra de hurtigt snurrende hjul, når der skulle males kaffe. Jeg blev ofte sendt til købmanden for at købe 125 gram kaffe. Jeg kan næsten lugte den friskmalede kaffe, der med en kaffeske blev fyldt i en pose og afvejet nøje.
På tilsvarende vis blev andre produkter fyldt i poser og vejet på stedet. Det var således muligt at købe den mængde der skulle til.
I december blev der pyntet til jul, dvs. der blev sat en lyskæde i vinduerne, som var et charmerende syn, når der ved 5-tiden skulle hentes et par liter mælk på gården. Så var det snart jul. Det skete i øvrigt den første søndag i december. Siden begyndte supermarkedsjulen i oktober.
At være købmandsdreng (bybud) var et ret krævende job. Jeg ved det af erfaring. Når der kom en ny forsyning af øl og vand hjem, skulle de tunge trækasser med 50 flasker i hver ned i kælderen gennem en lille luge. Det var hårdt arbejde. Det var ikke mindre hårdt arbejde, når kasserne skulle op i butikken fra kælderen, og ligeledes krævede det en indsats, når en sådan kasse skulle transporteres på cykel med lille lad foran eller på Long John og leveres til en kunde.
Når man kom ind i butikken, kunne man gå hen til disken lige ud, til højre og til venstre. Jeg mener at huske at jeg oftest gik til højre.
Men hvad kunne man ellers se i butikken? Det forekommer mig at min hukommelse i så henseende ikke er den bedste. Kan andre bidrage med, hvad der stod på hylderne og på disken mellem de tre ekspeditionssteder? Og rundt om i butikken? Tønden med spegesild var vist henvist til baglokalet.
Hvis det har interesse kan et brev fra Vemmetofte Kømandshandel ses her.
Pingback: Flyvere på besøg i Vemmetofte 1929 – Vemmetofte