Vinhuset i Vemmetofte Klosterhave

Som så ofte før har et billede sendt tankerne på vandring bagud i tiden.

De nåede til oplevelsen af meloner som barn. Nu om stunder er meloner – som så meget andet – tilgængelige året rundt. At smagsoplevelsen er varierende er en ganske anden sag.

Da jeg var barn kunne man ikke sådan lige få fat i meloner, men heldigvis var det en af afgrøderne, der blev dyrket i gartneriet i Vemmetofte Klosterhave. Og så kunne de ske, at gartner Rasmussen syntes vi skulle smage en melon. Det var en herlig spise.

Vindruer husker jeg ikke vi smagte, men at vindruer blev dyrket som led i den herskende selvforsyningstankegang er vel nærmest en selvfølgelighed.

Det gik til det ikke gik mere.

Dette billede har min far taget i 1968. Han kalder det “Birketræet på Vinhuset”. Det ser rigtig nok ud til, at det formentlig selvsåede birketræ vokser på drivhuset.

Det er lidt trist at se hvor forfaldent det drivhus, der gennem tiderne sikkert har leveret gode smagoplevelser til Klosterets middage, ser ud. Gartneriet synes for længst nedlagt. Mistbænkene i forgrunden er ikke i brug længere og det ser i det hele taget ud til, at drivhuset trænger til bortskaffelse. Vinplanterne ses stadig. Hvornår bygningen bag drivhuset og det drivhus man aner til venstre faktisk er fjernet, har jeg ingen anelse om.

Tags: ,
Forrige post

Hvor lå Vinhuset i Klosterhaven?

Næste post

Borddækning

Comments

  • Leif J. Madsen
  • 10. september 2020
  Svar

  Kan du sige hvor dette billede er taget. Er det – som overskriften antyder – fra selve klosterhaven, eller er det fra gartneriet, der lå bag Gartnerboligen vest for Vemmetoftevej?

   • Jørgen Carlsen
   • 10. september 2020
   Svar

   Jeg kan sige ganske nøjagtigt, hvor billedet er taget, men jeg skal lige have lidt tid, idet jeg skal finde nogle billeder der kan illustrere det.
   Det er fra selve klosterhaven, idet der ikke var drivhuse vest for Vemmetoftevej.

    • Leif J. Madsen
    • 10. september 2020
    Svar

    Hvis det er fra selve klosterhaven er det, hvor der er petanquebane nu.
    Der er en underlig fritstående mur vest for Gartnerboligen på den anden side af Vemmetoftevej. Jeg synes, jeg har ladet mig fortælle at der også var noget drivhus eller orangeri der, hvor så blot muren nu står tilbage. Hvis den ikke er resten af et nedrevet drivhus, ved du så hvad den mur havde af funktion?

     • Jørgen Carlsen
     • 10. september 2020
     Svar

     Det er fra selv klosterhaven. Den omtalte mur mod vest kender jeg godt, men har ingen erindring om, hvad der har været. Jeg har kun kendt drivhuse som vist på billederne.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.